Blog

 door Rudy Vandamme

Haat jij ook dt fouten?

Geplaatst op 14-11-2013 om 08:47 door Rudy Vandamme

Een observatie. Als we een nieuwsbrief versturen, een blog schrijven of in mijn geval een boek, dan krijgen we altijd boze reacties als er dt fouten in staan. Er was zo iemand die zelfs zei: 'het feit dat jullie dt fouten schrijven doet me volledig afhaken. Het toont dat julllie er niet in slagen professioneel te zijn.'

Je kunt wel indenken hoe dat binnenkwam. Eerst dacht ik: 'ik faal, wat stom van mij, hoe is het mogelijk dat ik zelfs de norm van de lagere school niet haal?' Daarna begon ik allerlei excuses te bedenken: 'fout van Mijnheer Tallon, die had geen gezag in de vijfde klas en ik heb daardoor de dt regel nooit goed geleerd'.  Ik heb ook mezelf geanalyseerd: ik ben niet bezig met hoe iets geschreven is, maar met WAT ik schrijf. Het idee is belangrijker dan taal. Allemaal excuses dus.

Er is echter iets anders aan de gang: Waarom excuseer ik mij? Waarom krijg ik een schuldgevoel? Waarom vind ik van mezelf dat ik perfect moet zijn?

Natuurlijk wil ik wel mijn best doen. Maar ik heb ondertussen geleerd dat taalfouten in mijn schrijfsels onvermijdelijk zijn. Zelfs al doe ik mijn best, ze zijn er. Dat is zeker het geval in mijn boeken. We doen soms drie rondes met nalezers en toch zijn er nog fouten.

Mijn leerpunt is dat ik heb geleerd geen schuldgevoel meer te hebben als iemand mij die een opmerking maakt. Ik heb leren zeggen: 'hé tof, ik ben blij dat je het gezien hebt, dat gaan we verbeteren. Gelukkig zijn er mensen zoals jij.' Ik meen dat hoor. Zo'n mensen mogen er wat mij betreft best zijn.

We zouden natuurlijk ook de volgende regel kunnen hanteren, zoals in de bijbel (Johannes, 8,7) als Jezus het publiek toespreekt in hoe ze omgaan met de op overspel betrapte vrouw: 'wie zonder zonde is, werpe de eerste steen'. In onze taal: voor je iemand anders de kast op jaagt, kijk eerst naar je eigen onvolmaaktheid.

Bedankdt voor het lezen..

 

Reageer

Trefwoorden: taalfouten , onvolmaakt , falen , perfectionisme

Nog interessante berichten

Reacties