Blog

 door Inge Boedts

A perfect day

Geplaatst op 23-09-2014 om 08:14 door Inge Boedts

Zondag 14 september  was het domein Koningsteen een inspirerende plek voor 130 mensen die samenkwamen voor  ‘A Perfect Day’.  Het werd een heerlijke dag van samen stilstaan bij ons patroon van perfectionisme, wat het met ons en onze omgeving doet.

Om 9u begonnen de eerste vroege vogels al toe te komen. En ze bleven maar komen, de hele voormiddag lang. Zalig om te zien dat zoveel mensen de stap zetten naar verandering.

Het voelde direct heel gemoedelijk allemaal, perfectionisme coaches en deelnemers vermengden zich moeiteloos. Ook de verdeling van de aanwezigen over de workshops verliep heel vlot. Alle thema’s waren gerelateerd aan perfectionisme, en toch helemaal verschillend. Net als de individuele interesses bleek, dat was toch een opluchting.

Iedereen keek duidelijk erg uit naar het eerste deel van ons programma, waarin Marcel zijn OCP-methodiek zou uitleggen. Het is waar dat, een keer je je patroon van perfectionisme hebt (h)erkend, je nauwelijks kan geloven dat het mogelijk is om het los te laten.

 ‘Ja, maar zal dat ook bij mij lukken?’, was trouwens de eerste vraag die ik bij afloop kreeg. Hoe herkenbaar was dat! Nog niet zo lang geleden heb ik dezelfde vraag gesteld. Dat toont weer hoezeer mensen zich met hun patroon vereenzelvigen.

Tegen het begin van de workshops was er op het domein een bijzondere energie opgebouwd. Ik voelde zoveel begeestering bij mijn collega-coaches, zoveel oprecht openstaan voor verandering bij alle aanwezigen, zoveel bereidheid om met mekaar te delen. Een mooiere voedingsbodem konden we niet wensen.

Ik was co-facilitator bij de workshop rond bewust ouderschap. Wat alle mama’s en papa’s in de groep gemeen hadden, naast onzekerheid  (doe ik het wel goed?), was de grenzeloze liefde voor hun kinderen. Een van de mama’s  verwoordde dit zo schoon: ‘Eigenlijk gaat het erom liefdevol grenzen te stellen in plaats van grenzeloze liefde te geven’. Ja, grenzen stellen aan de grote wereld biedt je kinderen veiligheid. En stel ze dan ook vanuit vertrouwen en het fundamentele geloof dat alles in je kind zit. Op die manier is de relatie met je kind gebaseerd op ‘Ik ben OK en jij bent OK en samen kunnen wij de wereld aan’. En hier komen we dan bij de ouder als VRIJE VOLWASSENE…

In kleine groepjes gingen we daarna experimenteren met denken-voelen-doen, aan de hand van concrete voorbeelden uit ons dagdagelijkse leven. Als dat gebeurt, wat denk ik, voel ik, doe ik? Waar loop ik dan vast? Waar zit de lading? Het was hartverwarmend om te zien hoe schouderklopjes werden gegeven en ervaringen heel open werden gedeeld.

‘Super interessant, zouden we meer moeten doen’, was het enthousiaste commentaar toen we de workshop na anderhalf uur moesten afronden.  De dag was voorbij gevlogen.

‘Ik had veel meer workshops willen meedoen’, was het enige minpuntje dat ik gedurende de ganse dag heb opgevangen. Iets om te onthouden voor de volgende editie!

 

Inge Boedts

 

Reageer

Trefwoorden: perfectionisme - a perfect day - OCP-methodiek

Nog interessante berichten

Reacties